Speciaalmachines: Afvulmachine voor chocolade paaseitjes

Müller Fresh Food Logistics uit Holten verpakt en distribueert wereldwijd de producten voor Tony’s Chocolonely. Begin 2020 kwam Müller met een hulpvraag over de procesautomatisering van chocolade paaseitjes voor Tony’s Chocolonely. Voorheen werden de eierdozen met de hand gevuld. Door de steeds groter wordende vraag is dit haast niet meer te bolwerken. Daarom is Machinefabriek Geurtsen om een oplossing gevraagd. Als machinebouwer is het voor Geurtsen geen enkel probleem om speciaalmachines te bedenken, ontwikkelen en produceren.

Engineering: Ontwikkeling van de machine

Müller was op zoek naar een oplossing om tot twaalf verschillende smaken chocolade-eieren te verpakken. Daarnaast moeten alle eitjes rechtop in de eierdoos terecht komen. Het uitgangspunt is om de machine zo eenvoudig en betrouwbaar mogelijk te maken. Onze engineering afdeling is direct met deze uitdagingen aan de slag gegaan.
Afvulmachine voor chocolade eieren - Machinefabriek Geurtsen

Het 3D-ontwerp van de speciaalmachines die is ontworpen voor het omkeren, en verpakken van de chocolade paaseitjes.

In de testfase is gebruikgemaakt van een Proof of principle, waarmee de werking van het omkeersysteem uitvoerig is getest.

Proof of principle van het omkeersysteem - Machinefabriek Geurtsen

Het prototype voor het omkeersysteem, waarmee de eitjes rechtop gezet moeten worden.

Productie: Slimme ontwikkeling 

Na de ontwerpfase is de speciaalmachine in productie gegaan. De paaseitjes worden door middel van een transportband vanuit de voorraadbak naar een trechter gebracht. Via de trechters worden de verschillende eieren naar omkeerstations getransporteerd. 

Trechters -Afvulmachine chocolade eieren - Machinebouw op maat - Machinefabriek Geurtsen.png
Trechters 3D geprint van een thermoplastisch polymeer (PA12).

Om de paaseitjes rechtop in de eierdozen te krijgen is een omkeersysteem bedacht. De onderkant van het paaseitje is bol en de bovenkant van het eitje is, net zoals dat bij eieren van de kip ook het geval is, spits. Door middel van sensoren wordt gemeten hoe het eitje in het omkeersysteem zijn gekomen. Als het eitje op de kop ligt wordt door middel van luchttechniek het paaseitje omgekeerd, zodat elk eitje met de spitse punt naar boven in de uiteindelijke verpakking terecht komt. Als het eitje al goed staat valt het door het omkeersysteem naar beneden.

Luchttechniek - Afvulmachine chocolade eieren - Machinebouw op maat - Machinefabriek Geurtsen.png

Het omkeersysteem op luchttechniek waarmee de paaseitjes rechtop gezet worden.

Nadat de eitjes allemaal rechtop gezet zijn worden ze door een combinatie van een buizensysteem en de afvulmal in de eierdoos geplaatst.

Afvulmachine chocolade eieren - Machinebouw op maat - Machinefabriek Geurtsen.png
Afvulmal waarmee de paaseitjes op de juiste plek in de eierdoos terecht komen.

speciaalmachine met omkeersysteem op luchttechniek.

Buizensysteem en afvulmal waarmee de paaseitjes op de juiste plek in de eierdoos terecht komen.

Meer weten over speciaalmachines?

Wil je meer weten over onze speciaalmachines of machinebouw op maat? Vraag het onze speciaalmachine experts via de mail verkoop@mfgeurtsen.nl of bel +31 (0)570-621159.

Bekijk hier het eindresultaat van de Speciaalmachines: Afvulmachine voor chocolade paaseitjes:

Speciaalmachine van Machinefabriek Geurtsen in de media

Onze speciaalmachine die we samen met Müller voor Tony’s Chocolonely hebben gebouwd valt op. De stentor heeft er een artikel over geschreven: https://www.destentor.nl/deventer/dennis-26-vindt-unieke-vulmachine-uit-zo-worden-miljoenen-tonys-chocolonely-eitjes-in-holten-ingepakt-br~aee5b664/

Heeft u een specialist nodig in machinebouw?