Projecten

Netting Station voor Pentair X-Flow

In 2019 hebben we, samen met Pentair, een boeiend engineeringsproject doorlopen met een mooie uitdaging.

Het project

Netting Station

Pentair Enschede

Pentair in Enschede is marktleider op het gebied van membraantechnologie. Wereldwijd worden de in Enschede gemaakte membraanfiltratiesystemen gebruikt voor het zuiveren van water, afvalwater, melk, wijn en bier. De membranen (dunne rietjes) en modules voor de filtratie installaties worden volledig in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd.

Elke bundel bevat duizend membranen en wordt verpakt in een streknet. Voor een optimale werking van het filtratie systeem is het noodzakelijk dat elke bundel voor montage zorgvuldig visueel wordt gecontroleerd en vervolgens voorzien van een streknet. Het is belangrijk om de controle uit te voeren om te garanderen dat het membraanfilter optimaal zal werken. In de voedingsmiddelen- en drankenindustrie moet water namelijk aan zeer hoge kwaliteitseisen voldoen.

Uitdagend machinebouw vraagstuk

De uitdaging voor Machinefabriek Geurtsen was het bieden van een automatiseringsoplossing voor het proces waarbij medewerkers bundels handmatig moeten uitschudden en voorzien van een streknet. Dit is fysiek zwaar werk omdat medewerkers boven hun macht moeten werken. Ergonomie en goede arbeidsomstandigheden zijn erg belangrijk voor Pentair vandaar dat zij hebben gekozen voor dit automatiseringsproject.

het proces

Machinebouw-
Traject

Om deze uitdaging aan te pakken, werd ons gevraagd om een slimme en ergonomische oplossing te vinden. Door het proces in fases op te delen en te werken met scrum en agile methodieken, werden snel indrukwekkende resultaten bereikt. Er werd besloten om gebruik te maken van een cobotarm die samen zou gaan werken met de medewerkers. Een cobotarm biedt de voordelen van veilig werken zonder gebruik te hoeven maken van een afgeschermde werkruimte. Met behulp van een door ons ontwikkeld dialoogprogramma, kunnen medewerkers stap voor stap de membranen ophangen, uitschudden, controleren en voorzien van een streknet.

0X9A8504
0X9A8476
Oplossing

De Cobotarm

De cobotarm neemt het werk dat eerder boven de macht van de medewerkers werd uitgevoerd nu volledig over. Het grootste voordeel van deze aanpak is dat alle werkzaamheden verticaal plaatsvinden, de zwaartekracht meehelpt het werk uit te voeren en de membranen op een strakke manier in het streknet samengevoegd worden. De lange bundels worden vervolgens automatisch verpakt door een andere module en netjes in een doos gelegd. Deze doos gaat verder in het volgende proces.

De introductie van de slimme en ergonomische oplossing in combinatie met de cobotarm was een groot succes bij Pentair. Na een grondige testperiode is de machine met enthousiaste reacties ontvangen door de medewerkers die ermee moeten werken. Tijdens de tests op locatie en de eerste werkperiode werden nog verbeteringen aangebracht aan de machine. Kort na de introductie besloot Pentair besloot om een tweede machine te bestellen.

Ontdek automatisering mogelijkheden voor Jouw Uitdaging! Neem contact op met John!

nl_NLNL